
2021
ÅRSRAPPORT
Næringsforeningen i Drammensregionen
INNHOLD
Næringsforeningen har i 2021 hatt høyere aktivitet enn vi trodde var mulig. 2020 skulle alene være det mest spesielle året siden 2. verdenskrig. Men 2021 ble mye av det samme.
Velkommen til årsrapporten for Næringsforeningen 2021.
ÅRSRAPPORT

ÅRSKAVALKADE
2021 har vært et godt år for Næringsforeningen, med svært høy aktivitet, selv med pandemien som selvsagt har lagt begrensninger.

INNSIKT 2021
Næringslivsdagene revitaliseres og blir «Innsikt». Magasinet kjøpesenter og Børsen festsal var lokasjon for den aller første versjonen av Innsikt, som ble gjennomført 25.-26. august.
NYTT I 2021
LEDER

TERJE GUNDERSEN
Styreleder
Vi har levert!
Næringsforeningen har i 2021 hatt høyere aktivitet enn vi trodde var mulig. 2020 skulle alene være det mest spesielle året siden 2. verdenskrig. Men 2021 ble mye av det samme. Til tross for omfattende utfordringer – har vi levert!
Vi har befestet vår sentrale posisjon i kommunene i Drammensregionen gjennom brede tiltak. Til sammen 95 arrangement i dette koronaåret dokumenterer en næringsforening på offensiven.
Vi har på nytt vært kreative, formidlet gode ideer og tatt nye initiativ. Styret er meget tilfreds med grepene som er gjort. Det er gjort omfattende arbeid under konstant beredskap. Svært mye er videreført, ikke minst ved hyppig digitalisering av tiltakene.
Vi har holdt fast som et grunnleggende prinsipp å være en aktiv pådriver overfor offentlig sektor. Det er en av våre viktige oppgaver. Noe har vært gjort fysisk, men svært mye digitalt. Vi har vektlagt å utvikle nye arbeidsformer.
Arbeidsåret i Næringsforeningen har vært sterkt preget av koronasituasjonen i samfunnet. Frem til sommeren arbeidet vi i stor grad digitalt. Men ved de lettelser som da ble gjennomført, endret vi vår struktur. Vi arrangerte et stort antall fysiske møter og konferanser etter sommeren.
En hovedoppgave for Næringsforeningen er å ha møteplasser for næringslivet i regionen. Etter sommeren var vi i stor grad i en normal situasjon, inntil nedstengningen igjen i desember.
Næringsforeningen skal både utvikle kompetanse, ta grep om aktuelle tema,
være pådriver for et dynamisk næringsliv og ikke minst – være selve møteplassen. Det siste er viktig både for oss som enkeltpersoner og for våre medlemsbedrifter.
Ressursgruppene i foreningen har hatt trange arbeidsvilkår under
pandemien, selv om digitale løsninger har vært nyttig for aktivitetene. Vi har videreutviklet vårt arbeid i forbindelse med «Det grønne skiftet» ved å rigge en ny gruppe for «Sirkulær økonomi». Den kommer i tillegg til gruppen «Bærekraft».
Styret berømmer administrasjonens grep med videreføring av digitale løsninger. En lang rekke med teams-tiltak som webinarer, ressursgruppemøter, konferanser og andre tiltak er gjort. Dessuten er det produsert et antall på 16 «NæringsRapporten» med portretter og reportasjer fra regionalt næringsliv.
Vi er midt i en omfattende utbygging av Drammenssamfunnet. I noen år har det vært arbeidet med nye intercitytiltak på jernbanen, inkl. ny Drammen stasjon. Kostnadene her blir 15 milliarder kroner. En ny bybru skal åpnes sommeren 2025 til en kostnad på ca. 600 mill. kroner. 21. mai 2025 skal det nye sykehuset åpne med en kostnad på 11 milliarder kroner. Planen er å samtidig åpne den nye helseparken til 5 milliarder kroner. Næringslivet ser frem til etableringen av disse helsevirksomhetene. Både av hensyn til kompetanseutvikling, men ikke minst fordi disse tiltakene gir flere tusen nye arbeidsplasser.
Til sammen er det regionale utbyggingsprosjekter de nærmeste årene på 32 milliarder kroner.
Et annet viktig utviklingsprosjekt er etableringen av en ny elektrisk ferge i rute innerst i Drammensfjorden. Den første fergeturen bør tas med statsministeren om bord, fra sentrum til det nye sykehuset ved åpningen av dette.
Den offentlige forvaltning har de siste årene vært igjennom betydelige endringer. Den nye storkommunen Drammen – inkl. Svelvik og Nedre Eiker, har funnet sin form og sine rutiner. Næringslivet har etablert nyttige kontakter og samarbeidet synes å være i god utvikling.
Det som imidlertid preger avslutningen av 2021 er den nye fylkeskommunen Viken sin fremtid. Den fremstår for folk flest mindre hensiktsmessig med sin store utstrekning fra svenskegrensen til Hardangervidda og en befolkning på 1,2 millioner mennesker.
For næringslivet er imidlertid dette akseptabelt. Selv om avstandene er store og relasjonsbygging mot den personellmessig store forvaltningen av Viken er krevende, har kommune- og fylkesgrenser aldri vært en umulighet for et dynamisk næringsliv. Heller tvert imot i mange saker; større rasjonale, mer enhetlig behandling og færre offentlige parter å forholde seg til. I den nye Støre-regjeringens såkalte «Hurdalsplattform» heter det at «Det skal i løpet av 2021 settes i gang en prosess for å gjenopprette Akershus, Buskerud og Østfold basert på en søknad fra fylkestinget i Viken». Vi er nå ved starten av en mulig gjenopprettingsprosess. Næringsforeningens syn er å beholde Viken av rasjonelle årsaker. Tidlig i 2022 får vi en avklaring i saken.
Drammensregionen er sentralt plassert på Østlandet med 2 millioner mennesker innen en times kjøring. Vi er anerkjent som en gründerregion, midt i smørøyet kommunikasjonsmessig med veier, jernbanelinjer og en havn sentralt i byen. Vi arbeider hardt for å forankre regionen som den mest attraktive og næringsvennlige regionen på Østlandet.
Gründerhuset i regi av Næringsforeningen åpnes våren 2022. Dette blir en stor lokal begivenhet som vi gleder oss til.
Vi har en organisasjon som bidrar med mange aktiviteter til glede for bedrifter og befolkningen i Drammensregionen – en region som er i stor og spennende utvikling.
Dette kommer ikke minst våre medlemsbedrifter til gode!
Terje Gundersen
Styreleder i Næringsforeningen i Drammensregionen

MØTEPLASSER
Vi skaper møteplasser, utvikler relasjoner og informerer. Vi jobber for vekst og utvikling og et bærekraftig næringsliv.
Covid-19-pandemien har satt sterke begrensninger for fysiske møteplasser dette året.
Foto: Godt Sagt

BÆREKRAFTKONFERANSEN 2021:
NEXT LEVEL
29. september arrangerte Næringsforeningen Bærekraftkonferansen for tredje gang.
NÆRINGSFORENINGEN
OM NÆRINGSFORENINGEN
Næringsforeningen i Drammensregionen ble stiftet 1. mars 1847. Foreningen er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som samler
Drammensregionens næringsliv.
Næringsforeningen i Drammensregionen har en unik posisjon overfor kommunene og fylket i næringslivssaker.
Det holdes jevnlig møter med den politiske og administrative ledelsen i alle kommunene. Til disse møtene kan våre medlemmer spille inn saker de er opptatt av.
Medlemskapet i Næringsforeningen gir tilgang til et betydelig nettverk av beslutningstakere i regionens næringsliv.
Foreningen finansieres gjennom medlemskontingent, administrasjons- og prosjektinntekter, handelskammervirksomheten og deler av avkastningen på foreningens fondsmidler.
Næringsforeningen hadde ved årsskiftet 10 medarbeidere. Næringsforeningen i Drammensregionen er en av landets største næringsforening med ca. 1000 medlemsbedrifter ved utgangen av 2021.
Vår hovedrolle er å ivareta næringslivets interesser og tilby arenaer for utvikling og vekst.
MEDARBEIDERE I 2021

RUNE KJØLSTAD
Daglig leder

CECILIE BJØRGAN BRUNSELL
Leder strategi og næringsutvikling

TRUDE WEEN RUSTAD
Leder administrasjon og kommunikasjon

TORIL BERG VAN PUTTEN
Handelskammer- og adm. konsulent

HILDE FEVANG
Handelskammer- og adm. konsulent

ADNAN AFZAL
Fagleder samfunn og innovasjon

HERBORG MARIA BØRVE RASMUSSEN
Prosjektkoordinator

TOM WANG
Markedssjef

LISBETH TORKILDSEN
Prosjektleder Grûnderboost

DANKERT FREILEM
Strategisk rådgiver
STYRET I NÆRINGSFORENINGEN 2021

Bak fra venstre.: Rune Kjølstad, daglig leder Næringsforeningen, Ivar A. Vannebo, Terje Gundersen og Truls Moholdt. Foran fra venstre.: Sondre Nygård, Elisabeth Lohk, Lise Maren Brock Tynes og Heine Lund-Olsen. Ikke på bildet: Kåre Rødssæteren og Eva Sundberg. Foto: Torbjørn Tandberg.
Foto: Torbjørn Tandberg

Styret i Næringsforeningen 2021
STRATEGIPLAN
STRATEGI 2020-2025
Næringsforeningens hovedrolle er å ivareta næringslivets interesser og tilby arenaer for utvikling og vekst.
For å fylle denne rollen best mulig, og for å legge til rette for en sunn og god samfunns- og næringsutvikling, har foreningen lagt begrepet bærekraft til grunn for strategien 2020 – 2025.
Verdier:
Engasjert - Nær - Solid – Uredd
Visjon:
Drammensregionen skal være næringslivets kraftsenter på Østlandet
Slagord:
Sammen for bærekraftig vekst
Hovedsatsningsområder 2020-2025:
-
Strategisk kompetansestyring
-
Bærekraftig næringsliv
-
Nettverkssenteret som skaper verdi i regionen
-
Markedsundersøkelser og analyse
-
Kommersielle forretningsområder

INNSIKT 2021
Næringslivsdagene revitaliseres og blir «Innsikt»
Magasinet kjøpesenter og Børsen festsal var lokasjon for den aller første versjonen av Innsikt, som ble gjennomført 25.-26. august.
Foto: Simen Falck Evensen
MEDLEMMER
Ved utgangen av 2021 hadde Næringsforeningen ca. 1000 medlemmer.
I den vanskelige covid-19 situasjonen, var det mange næringsdrivende som ønsket å være en del av Næringsforeningen, og vi fikk 95 nye medlemmer gjennom 2021.
78 % av medlemsbedriftene kommer fra Drammen kommune. 11 % kommer fra Lier kommune, og 5% fra Øvre Eiker kommune. De øvrige 6 % prosentene er studentmedlemmer, personlige medlemmer, eller kommer fra nærliggende kommuner.
Rekrutteringen av nye medlemmer har skjedd gjennom målrettet arbeid, hvor nyetablerte bedrifter er kontaktet med invitasjon til å bli medlem. Vi har også hatt tettere kontakt med studentmiljø ved USN, noe som har ført til flere studentmedlemmer. Studentmedlemskap er viktig, ettersom mange av disse vil være ledere og ansatte i regionens næringsliv på sikt.
Vi har opplevd noe frafall ved konkurser, eller avvikling av avdelinger etc. Like viktig som verving av nye medlemmer, er å beholde eksisterende. Gjennom et høyt aktivitetsnivå digitalt ved gjennomføring av Videokonferanser og Webinarer, samt god synlighet i konvensjonelle og sosiale medier, opplever vi at nåværende medlemmer setter pris på sitt medlemskap.
RAGNHILD HAANING OG HANS ARNE ODDE FIKK NÆRINGSFORENINGENS HEDERSMERKE

Under en tilstelning i Børsen, fikk de to tildelt den høythengende æresbevisningen av styreleder i Næringsforeningen, Terje Gundersen.
Foto: Torbjørn Tandberg

GERD BARTH THORSBY –
ÆRESMEDLEM I NÆRINGSFORENINGEN

24. mars 2021 | Generalforsamlingen vedtok enstemmig at Gerd Barth Thorsby utnevnes til nytt æresmedlem av foreningen. Næringsforeningen har fra før tre gjenlevende æresmedlemmer. Disse er Emil Onshuus, Petter Langum og John Erik Nilsen. Et æresmedlemskap henger meget høyt.
– Det er særdeles hyggelig at Gerd er utnevnt til æresmedlem. Ikke minst er det velfortjent etter et langt og veldig solid arbeid for Næringsforeningen i Drammensregionen. Hun sitter fortsatt i mange viktige roller og vi ser frem til å samarbeide videre med henne i mange år.
Styreleder i Næringsforeningen, Terje Gundersen.
Foto: Pia Sønstrød
Les mer her: https://www.vikenvest.no/gerd-barth-thorsbye/
MEDLEMMER

EIENDOMSDAGEN
For åttende gang samlet Eiendomsdagen flere hundre by-, nærings- og eiendomsutviklings-interesserte deltakere til en faglig spekket konferanse.
Foto: Godt Sagt
DIALOG OG PÅVIRKNING
DIALOG OG PÅVIRKNING
– HOVEDOPPGAVER FOR NÆRINGSFORENINGEN
Gode rammevilkår for næringslivet gjennom dialog og påvirkning er Næringsforeningens primæroppgave. Vi skal bygge relasjoner, vi skal lytte, vi skal aktivt påvirke og vi skal videreutvikle næringslivets omdømme bygget på tillit og kompetanse. Gjennom 2021 har dette skjedd både digitalt og ved fysiske møter.
Vi deltar på møteplasser, skaper nye relasjoner og informerer. Vi jobber for vekst og utvikling og et bærekraftig næringsliv i Drammensregionen.
Dette skjer gjennom konferanser, møter, mediale innslag, kontaktutvalg og ressursgrupper, som alt setter sitt betydelige preg på virksomheten.
MØTE MED SENTRALE POLITIKERE
Næringsforeningen har hatt besøk og tett dialog med sentrale politikere gjennom 2021. Men antall kontakter og møter har selvsagt vært begrenset på grunn av pandemien.
Vi har hatt nyttige samtaler med stortingsrepresentantene fra Drammensregionen: Parlamentarisk leder Trond Helleland (H), Kristin Ørmen Johnsen (H), Masud Gharahkhani (Ap), Lise Christoffersen (Ap) Arne Nævra (SV) og Per Olav Lundteigen (Sp). Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltok på et av våre arrangementer og kunnskapsminister Guri Melbye deltok digitalt.
Vi har gjennom hele året hatt løpende dialog med LO Viken Oslo og NHO Viken Oslo og opplever disse samarbeidskonstellasjonene som svært nyttige.
Næringsforeningen har i 2021 hatt fokus på følgende politiske saker:
-
Ny Nasjonal transportplan (2022-2033) som ble lagt frem våren 2021.
-
Næringsforeningen har inngitt høringsuttalelse og påpekt viktige samferdselsutfordringer for vår region. Dette har blitt fulgt opp med kronikker og medieutspill i Drammens Tidene, Budstikka og Lierposten.
-
Krisepakker og kompensasjonsordninger som følge av covid-19 – er behandlet i tett dialog med sentrale politikere i Finanskomiteen på Stortinget
-
Vi har deltatt ved oppstart og gjennomføring av kommuneplanarbeidet i våre tre kommuner
-
I Knive/Lolland-utbyggingen har vi hatt samarbeid med LO – en pågående sak.
-
Vi har fremmet mange saker, meldt inn fra medlemmer.
-
Hellefoss – er fortsatt en pågående sak
-
Påvirkningsarbeid overfor kommunene er gjort for å forsere planlagte vedlikeholdsoppdrag og for å holde hjulene i gang
VIKTIGE KONTAKTFORA
Vi er aktive i kommunenes kontaktutvalg. Vi har i 2021 i tillegg møtt politikerne gjennom flere møter i Drammen kommunes næringsutvalg og klimautvalg. Der fremmer vi våre synspunkter og forventninger – og bidrar til gode løsninger og tiltak.

GRÜNDERUKA DRAMMENSREGIONEN
Business = Strategi
Business krever at man tenker lange tanker, og strategi var tema for årets gründeruke.
SAMARBEIDSRELASJONER 2021
Næringsalliansen Oslofjord Vest (NOV).
NOV er en sammenslutning av Næringsforeningen i Drammensregionen, Kongsberg Næringsforum, Ringerike Næringsforening, Bærum Næringsråd, Asker Næringsforening og Modum Næringsråd. Målet er å sikre at næringslivets stemme blir hørt, og styrke samarbeidet på tvers av kommunene.
Sammen representerer NOV ca 2500 medlemsbedrifter og ca 100 000 arbeidsplasser fra hele bredden av bedrifter og aktører i norsk næringsliv, og er en svært viktig aktør i regionen. De seks organisasjonene representerer i seg selv ca 30 arbeidsplasser, og samlet gjør dette NOV til en viktig meningsbærer for næringslivet i regionen.
Vi tror at for å få en tydelig stemme, både i media og der viktige beslutninger for næringslivet tas, må vi prioritere og velge ut noen ting vi ønsker å sette fokuset på i tiden fremover. For å sikre at vi formidler våre medlemmers interesser best mulig, prioriterte NOV i 2021 å arbeide med tre hovedområder.
1. NOV som meningsbærer
NOV skal være meningsbærer, med styrke for næringslivet i hele vårt nedslagsfelt. Vi samordner oss i dialog med politikere og administrasjon på fylkesnivå og nasjonalt nivå.
2. Sikre næringsvekst i regionen
Vi er i konstant endring – korona eller ei. NOV skal jobbe for å sikre næringsvekst i regionen. Vi skal synliggjøre og utvikle regionen som sentral på Østlandet/i Viken og utnytte regionens fortrinn.
3. Grønn omstilling
NOV skal ha en felles strategi for hvordan bærekraft skal iverksettes i næringslivet, et arbeid som vi samarbeider med blant annet Viken fylkeskommune om. Vi skal motivere til økt fokus på bærekraft i næringslivet. Videre skal vi bidra til å sikre tilgang på grønn kapital, og arenaer for å koble ideer og kapital.
Arbeidet med ny strategi og prosjektplan for NOV ble påbegynt høsten 2021 og vil videreføres med justeringer i 2022.
Internasjonale Drammen
Internasjonale Drammen er et samarbeid mellom Drammen Kommune, NAV Drammen og Næringsforeningen i Drammensregionen. Internasjonale Drammen har som mål å inkludere flere i arbeidslivet ved å synliggjøre den betydelige ressursen innvandrere og flyktninger representerer.
Med utgangspunkt i FN’s bærekraftsmål nr. 8 og nr. 17 skal Internasjonale Drammen bidra til at minst 300 innbyggere med flerkulturell bakgrunn kommer seg i arbeid hvert år.
I perioden 2016 – 2020 var Næringsforeningen prosjektleder for Internasjonale Drammen hvor vår hovedoppgave var å være kontaktskaperen mellom bedriftene og det offentlige. En egen prosjektleder ble ansatt for å arbeide spesielt inn mot bedriftslederne og for å være bindeleddet mot NAV, kommunen og fylkeskommunen. NAV Drammen tok fra januar 2020 over driften, med Næringsforeningen som tett samarbeidspartner.
Grønn Gründer-pris 2021
Med FNs bærekraftmål som grunnlag, tildeles prisen bedrifter og enkeltpersoner som har produktet eller tjenesten skal bidra til konkrete miljøforbedringer og endring av adferd. Produktet/tjenesten bør ha utviklingspotensial, både idémessig og økonomisk. Prisen er på kr 30 000.
Drammen Rotaryklubb i samarbeid med Næringsforeningen i Drammensregionen og Universitetet i Sørøst-Norge deler ut prisen for tredje gang. Prisen ble delt ut første gang i 2019. Da vant bedriften Piql AS i Drammen. Selskapet har utviklet en helt ny teknologi for lagring av store mengder data. I 2020 vant det Drammensbaserte selskapet NNNN AS som har utviklet en teknologi som bidrar til å spare store mengder energi ved store konsertarrangementer.
15 kandidater er foreslått til prisen i 2021. Grunnet restriksjoner knyttet til Covid- 19 er nominasjon og utdeling av prisen utsatt til starten på nyåret 2022.
Strømsgodset
Næringsforeningen valgte i 2016 å bli en formell samarbeidspartner til Strømsgodset, etter mange år med samarbeid på flere områder. Strømsgodset samler en betydelig andel av næringslivet i Drammensregionen. Det ønsker vi å være en del av. Aktiviteten i sponsorforum og relevante møteplasser har på grunn av pandemien vært meget redusert.
Drammen håndballklubb
Næringsforeningen inngikk i 2017 et samarbeid med Drammen Håndballklubb for å synliggjøre oss bedre på andre arenaer hvor næringslivet møtes. Aktiviteten i sponsorforum og relevante møteplasser har på grunn av pandemien vært meget redusert.
Viken fylkeskommune
Vi har en strategisk samarbeidsavtale med Viken fylkeskommune. Avtalen skal bidra til en videre utvikling av næringslivet i Drammensregionen, gjennom en målrettet satsing med fokus på innovasjon, bærekraft og strategisk samarbeid. Prioriterte samarbeidsområder er kompetanseheving, styrke og etablere nye nettverk samt å delta i felles utviklingsprosjekter. Næringsforeningen er en del av partnerskapet for Regional plan for verdiskaping i Viken og det tilhørende årlige Handlingsprogrammet.
NHO – Næringslivets Hovedorganisasjon
Næringsforeningen har siden 2020 vært medlem av NHO. Vi opplever at NHO innehar betydelig kompetanse og kunnskap om temaer som kan være av stor interesse å formidle videre til våre medlemsbedrifter. Gjennom landsforeningen treffer vi ledere i andre kunnskapsintensive virksomheter. Dessuten gir medlemskapet tilgang til nettverksmuligheter på tvers av bransjer som finnes på møteplassene til regionforeningen NHO Viken Oslo.
Universitetet i Sørøst-Norge
Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og Næringsforeningen i Drammensregionen har en samarbeidsavtale hvor formålet er å regulere det overordnede strategiske samarbeidet mellom Næringsforeningen og USN innen felles prosjekter, initiativ og øvrig samarbeid for å styrke nærings- og arbeidslivet og akademia i regionen.
Det er foreløpig satt opp fem konkrete samarbeidsprosjekter.
SAMARBEIDSRELASJONER

GLOBAL FORSYNINGSKRISE
Et containerfraktmarked i ubalanse var tema da Næringsforeningens ressursgruppe Logistikk inviterte til frokostmøte på Skur 1 den 16. november.
MØTEPLASSER
MØTEPLASSER
I godt samarbeid med våre medlemsbedrifter og andre aktører har vi gjennomført en rekke små og større arrangement i 2021. Pandemien tillot få fysiske treff i Q1 og Q2, men en satsning på videokonferanser med faglig påfyll samlet mange av våre medlemmer foran skjermen.
Totalt 1250 deltakere deltok på 34 faglige samlinger i løpet av første halvår.
Med lettelser i restriksjoner i andre halvdel av 2021 fikk vi også mulighet til å gjennomføre rundt 60 fysiske arrangement (herunder 30 seminar og konferanser under Innsikt 2021) – innenfor gjeldende smittevernregler.
Vi takker våre samarbeidspartnere for deres initiativ, engasjement og deltakelse på våre møteplasser.
Det holdes også jevnlig møter med de politiske og administrative ledelsene i alle kommunene. Til disse møtene kan våre medlemmer spille inn saker de er opptatt av.
Se utvalgte møteplasser i året som har gått:
INNSIKT 2021
Næringslivsdagene revitaliseres og blir «Innsikt»
Magasinet kjøpesenter og Børsen festsal var lokasjon for den aller første versjonen av Innsikt, som ble gjennomført 25.-26. august. Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide var blant innlederne som åpnet Innsikt 2021, og i alt ble 30 faglige konferanser, debatter og seminar avviklet. Med 74 betjente bedriftsutstillinger plassert i ledige butikklokaler på Magasinet kjøpesenter var det mye liv i og rundt Børsgården disse augustdagene. Innsikt ble avsluttet med takfest på Børsgårdens nyoppussede takterrasse og i Børsen festsal.
Takk til alle bidragsytere som gjorde Innsikt 2021 til en stor suksess.

Innsikt 2021
BÆREKRAFTKONFERANSEN 2021: NEXT LEVEL
29. september arrangerte Næringsforeningen Bærekraftkonferansen for tredje gang.
Hvordan kan næringslivet og samfunnet ta seg til neste nivå? Hvordan kan norsk teknologi og kompetanse bli en større del av eksportindustrien? Disse spørsmålene og flere skulle besvares av en rekke spennende foredragsholdere – iført innovasjons- og bærekraftbriller – fra hovedscenen i Drammens Teater.

Bærekraftkonferansen 2021
GRÜNDERUKA DRAMMENSREGIONEN
Business = Strategi
Business krever at man tenker lange tanker, og strategi var tema for årets gründeruke. Gründeruka gikk av stabelen i uke 45, og bød på workshops, gründerkafé, digitale temakopper og flere inspirerende seminar. 11 godt besøkte arrangement ble avviklet i hele regionen, både fysisk og digitalt.



EIENDOMSDAGEN 2021
Få opp farta, Drammen! 4. november, Union Scene.
For åttende gang samlet Eiendomsdagen flere hundre by-, nærings- og eiendomsutviklingsinteresserte deltakere til en faglig spekket konferanse. Konferansier Hans Arne Odde inviterte regionens tre ordførere opp på scenen for å diskutere hvordan regionen kan vinne kampen om østlandet, etterfulgt av innlegg fra en rekke aktører fra ulike sektorer. Erling Røed Larsen avsluttet med en betraktning rundt den makroøkonomiske situasjonen og farten i boligmarkedet.

Eiendomsdagen 2021

Gleden av å prestere
v/Nils–Ingar Aadne
Frokostmøte i samarbeid med Kirkens Bymisjon Drammen og Scnadic Ambassadeur Drammen, den 13. oktober.
RESSURSGRUPPENE
Arbeidet med hvordan Næringsforeningen, næringsrådene og nettverkene skulle organiseres etter 2020 ble påbegynt i 2017.
I perioden fram til 01.01.2020 ble det avholdt dialogkonferanser med næringsrådene og nettverkene, hvor vi mottok innspill fra medlemmene. Administrasjonen arbeidet med ny strategi for Næringsforeningen samt nye retningslinjer for arbeidet i ressursgruppene.
Hovedmålsettingen med å inkludere næringsrådene i Næringsforeningens ressursgrupper var å etablere et tettere samarbeid og felles strategi for næringsutvikling. Det synes å være størst potensial knyttet til arbeid med å styrke en felles merkevare og evnen til politisk påvirkning, to forhold som henger tett sammen. Tilgang til nettverk og gode samarbeidspartnere synes også å være et område for utvikling.
Ny strategi for Næringsforeningen ble presentert ressursgruppene på felles samling 9. januar 2020. Styret i Næringsforeningen vedtok strategien i sitt møte 20.februar 2020.
Administrasjonen har i 2021 fortsatt arbeidet med å implementere strategien i arbeidet med ressursgruppene. Covid-19 pandemien har lagt begrensinger for fysiske samlinger, som igjen har forsinket deler av arbeidet. Det har imidlertid vært høy aktivitet i gruppene gjennom dialog og samhandling på påvirkningsnivå. Gruppene har også arbeidet med kompetansehevende tiltak og prosjekter knyttet opp mot Næringsforeningens strategi, med spesielt fokus på FN17.
BYGG
Arbeidet i ressursgruppen bestående av representanter fra rådgivende miljø, entreprenører og utførende har i 2021 hatt en rolle i Næringsforeningens påvirkningsarbeid, da spesielt gjennom forberedende møter og deltakelse i foreningens dialogmøter. Næringen utgjør en stor andel av næringslivet i regionen og er en viktig ressurs for Næringsforeningens administrasjon. I unntaksåret 2021 har dette arbeidet vært spesielt viktig. Gruppen har arbeidet med innspill til våre kommunale og sentrale myndigheter. Representanter fra gruppen har arbeidet med næringens innspill til kommuneplanens samfunnsdel og overordnet arealplan for Drammen kommune.
Ressursgruppe for bygg gjennomfører i normalår samlinger og studieturer for representanter fra næringen, hvor faglig nettverksbygging, påvirkning og nettverksbygging står sentralt. I 2021 har dette ikke latt seg gjennomføre i stor grad. Gruppen samarbeidet med ressursgruppe Logistikk om «Bærekraftig byutvikling» under Innsikt i august. Gruppen er også en viktig ressurs for næringsutviklingsarbeidet i Næringsforeningen og samarbeidet med andre ressursgrupper og prosjekter står sentralt.
Ressursgruppens medlemmer:
Svein Ove Pettersen (leder), Rambøll
Stig Møllersen, Rambøll
Berit Rype, Multiconsult
Hakon Lærum, Kontorhuset
Ellen Kolstad, Kolstad AS
Geir Hagehaugen, Eidos
Per Inge Haugan, Glitre Bolig
Rino Andersen, Spinner kommunikasjon
GRÜNDERE
Ressursgruppen består av representanter fra næringslivet og USN i tillegg til Gründerboost (Etablererveiledningen i Drammensregionen). Arbeidet med tiltak og aktiviteter for gründere har vært i tett samarbeid med Gründerboost og andre relevante aktører i etablert næringsliv. Deler av arbeidet har vært finansiert av restmidler fra Næringsvekst 2020. I 2021 var det planlagt en rekke samlinger og arrangement som ikke har latt seg gjennomføre, men gruppen har gjennomført aktiviteter i digital og fysisk form. Av disse kan vi bla nevne: DNB NXT, Internasjonale Gründeruken, Gründerfrokoster, Gründercafeer, Gründerverksteder og andre aktiviteter.
Det har fra Gründerboost sin side imidlertid vært høyt aktivitetsnivå på en til en samtaler, samt mange mindre digitale kurs/arrangement. Henviser til eget punkt for Gründerboost for mer utfyllende informasjon.
Ressursgruppen har vært representert med Næringsforeningens kontakt i utdelingen av «Grønn Gründerpris» i tett samarbeid med Drammen Rotary.
Etablering av Gründerhus i Drammen har vært sentralt i ressursgruppens arbeid siden 2017. Næringsforeningen fikk i desember 2020 mandat til å etablere gründerhuset og Gründerhuset by Drammen Works ble etablert som eget AS i 2021. Ressursgruppen har, i samarbeid med Næringsforeningen, arbeidet for etablering. Gründerhuset er forventet åpnet Q1/2022.
Ressursgruppens medlemmer:
Lisbeth Torkhildsen, Gründerboost
Vidar Nesse, Deloitte
Bodil Buch, DNB
Kari Solberg Økland, Drammen kommune
sdsd
KULTUR OG KULTURELLE NÆRINGER
Ressursgruppen består av representanter fra de kreative næringene, der intensjonen er å gjøre bransjene attraktive og konkurransedyktige gjennom kompetanse, nettverksbygging og synliggjøring. Planleggingen av en ny samlingsarena ble startet i 2021, men grunnet Covid-19 har gruppen ikke hatt mulighet for å gjennomføre samlinger.
Ressursgruppens medlemmer:
Tone Aas Skaalevik, Buskerud Teater
Linda Lothe, Viken Filmsenter
Ida Klingvall, Drammens Museum
Anniken Dahl Lefranc, Drammen Scener AS
LOGISTIKK
Drammensregionen er et logistisk knutepunkt for både vei, båt og bane. Ressursgruppen består av virksomheter som ser verdien av å skape nettverk og relasjoner med andre aktører i samme bransje. I 2021 har arbeidet i ressursgruppen blitt revitalisert og gruppen har gjennomført digitale og fysiske samlinger. Målsettingen for samlingene har vært fokus på kompetansehevende tiltak, grønn omstilling, rekruttering til næringen og utfordringer for bransjen forbundet med Covid-19. Gruppen samarbeidet også med ressursgruppe Bygg om «Bærekraftig byutvikling» under Innsikt i august.
I en krevende og uforutsigbar situasjon har utfordringene vært mange for næringen. Det har vært løpende dialog med ressursgruppens medlemmer for å få innspill som ble brukt til å forstå og påvirke både de lokale og nasjonale myndighetene.
Ressursgruppens medlemmer:
Knut Andreas Kran (leder), Asko
Ivar Vannebo, Drammen Havn
Arne Larsen, Toyota Logistics Services
Tor Inge Brunæs, TESS
LIER
Ressursgruppen har, sammen med Næringsforeningens representanter, faste møter i Kontaktforum med ordfører og administrasjonen i Lier kommune. Fokus for disse møtene har vært informasjon, dialog og påvirkning. Ressursgruppen spiller inn saker til møtene i forkant. Møtene har vært arrangert hos ulike aktører i næringslivet i Lier, men også i digital form i de tilfeller hvor smittevernrestriksjoner tilsa det.
Det har vært gjennomført møter i ressursgruppen med fokus på ny tiltaksplan knyttet opp til Strategisk næringsplan og for innspill til ny parkeringsstrategi for Lier kommune.
Gruppen arrangerte høsten 2021 to fysiske møter: Valgdebatt og stormøte for næringsutvikling.
I tillegg til dette har gruppen i samarbeid med administrasjonen presentert ett konkrete prosjekt: Matprosjektet: Matfatet og Næringsklynge Mat Lier. Prosjektene ble det søkt og innvilget støtte fra «Ekstraordinært Covid-19 fond». Arbeidet med prosjektet startet i desember 2020 og forprosjektet sto ferdig høsten 2021. Oppfølging av forprosjektet planlegges for 2022.
Ressursgruppen har vedtatt at oppfølging og revidering av Næringsplanenes tiltaksdel skal stå i fokus. Sentralt i dette er infrastruktur og arealplanlegging.
Ressursgruppens medlemmer:
Torgeir Finnerud, Eidos
Ulf Anders Vatne, Bilia
Morten Hotvedt, Eneo Eiendom
Rune Halstensen, Gigantgruppen
Bjørn Kristian Hole, NCC Building
NEDRE EIKER OG SVELVIK
Ressursgruppene har i 2021 hatt en tilnærmet normal aktivitet selv om året ble preget av usikkerhet på grunn av covid-19. Det har blitt jobbet med innspill til kommuneplanens samfunnsdel som har vært viktige bidrag som har blitt fremmet gjennom Næringsforeningen til Drammen kommune. Videre har ressursgruppene jobbet med å implementere strategien til foreningen i sitt arbeid. I tillegg også sett på egne tiltaksplaner for hva gruppene skal jobbe videre med saker man ønsker å påvirke, men også skape aktiviteter gjennom møteplasser.
Medlemmer i ressursgruppen for Nedre Eiker:
Dag Andersen, leder
Bjørn Gevelt
Anund Wigen
Vidar Uthne
David Correia Hemmingsen
Ole Terje Letmolie
Medlemmer i ressursgruppen for Svelvik:
Jan Trygve Jensen, leder
Sven Myhre
Gunvor Besseberg
Jorun Mandt Johnsen
Jon Einar Hovland
Sigmund Landaas
Tonje Solstad
ØVRE EIKER
Ressursgruppen har sammen med Næringsforeningens representanter hatt faste møter i kontaktutvalget, men også løpende dialog med ordfører og kommunedirektør. I løpet av 2021 har det også kommet inn nye medlemmer i ressursgruppen, men også knyttet til andre medlemsbedrifter som er med på enkelt arrangementer eller prosjekter ved behov.
Medlemmer i ressursgruppen:
Ronny Morken, leder
Arne Moen
Kjersti Gulliksrud
Kristian Lundteigen
Sigmund Løkensgard
DIT – DIGITALISERING, INNOVASJON OG TEKNOLOGI
Ressursgruppen har jobbet med å se på flere muligheter for nye prosjekter og møteplasser. I 2021 har gruppen jobbet med å få etablert IT-studier ved Universitetet i Sørøst-Norge campus Drammen. Det har vært møter mellom næringslivet og universitetet for å se på hvordan dette kan realiseres i tiden fremover. De senere årene har det vært en vekst i it og teknologibedrifter i drammensregionen, og det er moment gruppen vil jobbe med å holde trykket på den utviklingen for å sikre kompetansen arbeidslivet trenger, samt øke attraktiviteten for næringslivet i regionen.
Medlemmer i ressursgruppen:
Egil André Øvereng Jacobsen, leder
Reiulf Lindberg
Erlend Fosså
Håvard Ellefsen
Frode Nordby
KOMPETANSE OG UTVIKLING
Ressursgruppens formål er å «utvikle og tilrettelegge for et fremtidsrettet og kompetansebasert næringsliv i Drammensregionen». Det er viktig for gruppene å lytte til behovene i vårt næringsliv og målgruppen for arrangement og tiltak er ledere og medarbeidere med ansvar for kompetanse og utvikling i egen bedrift. Ressursgruppen ønsker å gi opplevd merverdi for medlemmene ved å være fremtidsrettet, innovativt og forsknings- og kunnskapsbasert. Dette vil de også søke å oppnå ved å tilby arenaer for kunnskaps- og erfaringsdeling og kompetansehevende tiltak av høy kvalitet.
Medlemmer i ressursgruppen:
Marit Vindenes Løyning, leder
Ingrid Heggdal
Hilde Stensholt
Jan Erik Jahnsen
Alexander Aas
Kari Næsfeldt
BÆREKRAFT
Ressursgruppe bærekraft ble etablert på våren 2021, og består av representanter på tvers av næringslivet i regionen. Gruppens målsetting er å bidra til økt konkurransekraft for regionens næringsliv, gjennom å kartlegge behov, skape bevissthet, forståelse og motivasjon for å skape bærekraftig vekst og bidra til å nå FNs bærekrafts mål. Dette skal gjennomføres ved å sanke gode ideer via møteplasser eller prosjekter. Gruppen jobber på tvers av fagområder og har søkelys på bærekraftig vekst for å bidra til å nå FNs bærekrafts mål.
Medlemmer i ressursgruppen:
Paal Ødegaard, leder
Anders Norup Dahlgren
Ida Guterud
Magnus Gevelt
Anja Ruth
SIRKULÆR ØKONOMI
Næringsforeningens arbeid med miljø, klima og bærekraft er dels omorganisert siden 2020. Vi har delt dette viktige politiske området i to for å dekke vår grønne politikk på best mulig måte. Vi har nå både en ressursgruppe for «Bærekraft» og en gruppe for «Sirkulær økonomi». De sirkulære behovene er synliggjort på mange måter, vi har ikke lenger ressurser på jorden til å produsere i dagens tempo og omfang. Vi må derfor i større grad gjenbruke.
Medlemmer av gruppen:
Pål Smits (leder), Lindum
Pål Claudi, Norengros
Siri Carlen Dupont, Deloitte
Kjell Gundersen, Strøm Gundersen
Helge Mork, Mork Finans
Geir Ivar Pettersen, Ing. Pettersen
Sylvia Piamonte Samuelsen, Norconsult,
Jan Sæterdal, Norgips
Amund Aalstad, Rema
RESSURSGRUPPENE

WATERHOLE
Waterhole Drammen arrangeres av Næringsforeningen – i tett samarbeid med DNB, NAV, NHO, Nito og USN . Bilde til høyre; Yngvar Jørg Ugland fra DNB under Waterhole på den 21. oktober.
PROGRAMMER OG PROSJEKTER
PROGRAMMER OG PROSJEKTER

Gründerboost
GRÜNDERBOOST
Etablererveiledningen i Drammensregionen er blitt til GRÜNDERBOOST
Næringsforeningen i Drammensregionen drifter etablererveiledningen på vegne av kommunene Øvre Eiker, Drammen og Lier. Tilbudet er for de som har en gründer i magen eller allerede er i oppstartsfasen.
Etablererveiledningen i Drammensregionen byttet navn til Gründerboost høsten 2021. Vi har nå samlet de to nettsidene Etablererveiledning og Min Egen Bedrift inn i vår nye nettside www.grunderboost.no
Det gis tilbud om individuelle veiledningstimer, kurs, gründerverksteder, nettgrupper, temakopper og diverse arrangementer/eventer. Vi jobber hele tiden med å videreutvikle veiledningstjenesten med relevante og gode tilbud til gründerne/etablererne.
2021 har igjen vært et spesielt år preget av covid-19 pandemien. Dette har gjort at mange fysiske kurs, gründerverksteder og arrangementer er blitt tilbudt digitalt, forskjøvet eller noen også avlyst.
Vi har likevel gjennomført kurs og gründerverksteder fysisk når det har vært mulig og i henhold til føringer fra myndighetene. Når det har blitt nedstengning av samfunnet har vi gitt digitale tilbud.
Som tidligere år har vi gitt tilbud til økt kompetanse innen økonomi, budsjett/kalkyler, planlegging og kommunikasjon. Oppstartskurs for gründere arrangeres en gang pr måned.
Store arrangementer som DNB NXT Drammen, Finalen StartUpp Buskerud og den Internasjonale Gründeruka ble skalert ned.
Til tross for pandemien har det har i løpet av 2021 vært nærmere 330 personer som har vært i kontakt med Gründerboost.
Alle tilbud i regi av etablererveiledningen er gratis for etablereren/gründeren.
Se egen nettside:
www.grunderboost.no for mer informasjon eller les flere detaljer i årsrapporten Grunderboost, Årsrapporter
KD25
De største eiendomsutviklerne i drammensregionen etablerte i 2016:
KD25 – Kontordestinasjonen Drammen 2025 - for sammen å finne svaret på spørsmålet:
Hvordan få flere store bedrifter til å flytte til/etablere seg i Drammen?
Aktørene samarbeider, fordi:
Man har samme mål; å gjøre Drammen mer attraktiv for kontorbedrifter.
Gjøre grundige undersøkelser om attraktivitet og omdømme.
Bransjen viser at den tar ansvar for byutviklingen.
Prosjektet har i årene 2017 – 2020 gjennomført en rekke undersøkelser, kampanjer og fysiske arrangement for å synliggjøre Drammen som kontordestinasjon, med felles mål om at flere skal etablere kontorvirksomhet i Drammen.
I 2021 lanserte KD25 kampanjen: «Hva skjer med kontoret etter pandemien?»
https://drammenworks.no/morgendagens-kontor/
KOMPETANSE PLUSS MIDLER
«Kompetansepluss er en tilskuddsordning for opplæring i grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving, regning, muntlig, ikt og norsk eller samisk. Virksomheter og frivillige organisasjoner kan søke om penger gjennom ordningen, som skal bidra til at voksne får nødvendig kompetanse til å mestre krav og omstilling i arbeidslivet.
Gjennom Kompetansepluss fagopplæring er det mulig å kombinere teoriopplæring for praksiskandidater med opplæring i grunnleggende ferdigheter.»
I samarbeid med Folkeuniversitetet søkte Næringsforeningen om en prøveordning med fokus på fagbrev innenfor Transport og logistikk. Kurset startet med undervisning høsten 2021, med avslutning våren 2022. Medarbeidere fra tre av våre medlemmer deltar på kurset, som vil gi åtte personer fagbrev.

DIGITALE MØTEPLASSER
Pandemien tillot få fysiske treff i Q1 og Q2, men en satsning på videokonferanser med faglig påfyll samlet mange av våre medlemmer foran skjermen.
KOMMUNIKASJON
KOMMUNIKASJON
VIKENVEST.NO
Næringsmagasinet vikenvest.no hadde sitt andre driftsår i 2021.
Vikenvest.no er i ferd med å etablere seg som foreningens viktigste kommunikasjonskanal ved siden av direktesendt informasjon til alle medlemskontaktene.
Gjennom vikenvest.no, får vi presentert nyheter fra våre medlemsbedrifter, politiske og offentlige saker og ikke minst Næringsforeningens arbeid og aktiviteter.
Ved å endre fra å utgi et papirbasert magasin slik det ble gjort frem til 2020 og til å være digitale, har man fått muligheten til enhver tid å være dagsaktuelle. Nytt for 2021, er at Næringsforeningen selv produserer det redaksjonelle innholdet, noe som gjør at vi raskt kan publisere artikler.
I 2021 ble det produsert og publisert ca 120 artikler.
Basert på Google Analytics, hadde vikenvest.no i 2021 3.860 unike brukere – 13.165 sidevisninger – ca 430.000 bannervisninger på vikenvest.no og nfdr.no samlet. Klikkraten på annonsebannere var på 0,47%. Dette er et meget høyt tall, ettersom et nasjonalt snitt på annonsebannere er 0,21%. Legger vi til den viktige målgruppen (beslutningstakere og næringsinteresserte), så treffer kampanjer på vikenvest.no meget godt.
Løsningen hvor vi speiler både redaksjonelle artikler og annonsebannere på Næringsforeningens hjemmeside nfdr.no, fungerer godt. Visningstallene fra nfdr.no kommer i tillegg til de som er direkte inne på vikenvest.no.
Artikler i vikenvest.no distribueres på Næringsforeningens sosiale kanaler Facebook og LinkedIn.
Ultimo 2021 startet vi også arbeide med å lage vikenvest.no til å favne alle foreningene i Næringsalliansen Oslofjord vest. Dette arbeide fortsetter primo 2022.
NÆRINGSRAPPORTEN
Behovet for digital kommunikasjon var fortsatt sterkt til stede våren 2021, og vi fortsatte med NæringsRapporten.
Målsettingen med NæringsRapporten var å sette et positivt fokus på sentrale bedrifter i regionen, sentrale bedriftsledere og ikke minst spennende virksomheter som ønsker å drive regionen fremover. Det ble satt fokus på utdanning og lærlinger, nyetableringer i regionen, ressursgruppene i Næringsforeningen, næringsutvikling som er nyskapende, og ikke minst ta vare på viktigheten av å støtte lokal handel.
Det ble produsert 20 NæringsRapporten våren 2021.
Vi publiserte våre sendinger ut i nyhetsmail til våre medlemmer, samt distribuert som video på Facebook og i vikenvest.no med opplasting til LinkedIn. På Facebook alene har vi hatt 90.000 videovisninger av NæringsRapporten, I tillegg kommer dirkete visninger på nfdr.no.
Det ble ikke produsert NæringsRapport høsten 2021, ettersom det da ble åpnet opp for fysiske arrangement, deriblant Innsikt 2021

Utdrag fra Næringsrapporter
ANDRE KOMMUNIKASJONSKANALER
I tillegg til vikenvest.no og NæringsRapporten har Næringsforeningen kommunisert på et bredt spekter av kanaler. Høy synlighet for å fremme våre saker er viktig for å oppnå gjennomslag.
www.nfdr.no er på mange måter «navet» i vår kommunikasjon med over 130.000 sidevisninger i 2021. Dette er en økning på 18% fra året før. 41. 668 unike brukere var innom nfdr.no i 2021. Arrangementene våre genererer mye trafikk, hvorav «Innsikt» skaffet den største trafikken.
Invitasjoner og nyhetsbrev sendes pr. mail til våre over 900 medlemsbedrifter – ca. 3.300 mailadresser. Rundt 130 utsendelser ble formidlet til våre medlemmer og andre interesserte - segmentert etter kommunetilhørighet og bransje etter behov.
Linkedin: På LinkedIn hadde vi 1.279 følgere pr. 31.12.2021. Dette er en økning på 592 fra 2020.
Vi hadde 2.131 sidevisninger i 2021.
Facebook: I 2021 hadde vi på facebook totalt 3.569 følgere. Dette er en
økning på 527 fra forrige år. Rekkevidde på FB-siden var i 2021 på 108.373 personer.
Instagram: På Instagram hadde vi pr. 31.12.2020 rett over 728 følgere. En økning på ca. 100 fra 2020. Vi hadde en rekkevidde på 10.036 personer.
I tillegg kommuniserer vi aktivt via kronikker og høringsuttalelser. Les mer om dette under Dialog og påvirkning.
SEKRETARIAT
STIFTELSEN BØRSGÅRDEN
Næringsforeningen er sekretariatet for Stiftelsen Børsgården som eier Børskvartalet i Drammen. Oppdraget består i å forvalte eiendomsmassen, herunder koordinere drift, vedlikehold og investeringer. Daglig leder i Næringsforeningen er også daglig leder i stiftelsen. Næringsforeningen oppnevner også to styremedlemmer til Stiftelsen Børsgården.
Forretningsføreroppdraget for Stiftelsen Børsgården er videreført i 2021. I tillegg til det ordinære forretningsføreroppdraget, bistår Næringsforeningen Stiftelsen Børsgården med drift og utleie av konferanselokaler i Børsen konferansesenter.
Børsgården fylte 150 år i 2021, noe som ble kommunisert bredt gjennom hele året:
-
Ny nettside: www.drammensbors.no
-
«Drammens Børs 150 år» på Facebook – stor kampanje med fokus på historisk tidslinje.
-
Reklamebords i bybildet

Børsbyggets takterrasse ble totalrenovert i 2021, og tatt i bruk under Børsens Jubileumsmiddag den 3. september.

DRAMMENS HÅNDVERK- & INDUSTRIFORENING
Næringsforeningen har en sekretariatsavtale med Drammens Håndverk- & Industriforening. Vi forestår de administrative funksjonene i håndverkerforeningen. Det søkes også et tettere samarbeid der vi har felles interesser og mål.
LYDIA OG HARALD LYCHES FOND
Næringsforeningen er sekretariat og tilrettelegger søknader for styret. Fondet deler årlig ut ca. 2-3 mill. kr til sosiale, kulturelle og allmennyttige formål i Drammensregionen. Næringsforeningen oppnevner også to styremedlemmer til Lydia og Harald Lyches Fond.
Det ble i 2021 delt ut til sammen 2 708 500,- til 67 søkere. Antallet søknader var 141
NÆRINGSLIVETS STIPENDIEFOND
Næringsforeningen er sekretariat og tilrettelegger søknader for styret. Fondets formål er å gi studenter fra Drammensregionen stipendier for studier ved norske eller utenlandske høyskoler/ universiteter eller stipendier til annen relevant yrkespraksis i Norge eller utlandet.
Fondet har en kapital på 7,2 mill. kr. som forvaltes etter samme investeringsstrategi og i samråd med styret i Næringsforeningens Kapitalfond. Næringsforeningen oppnevner to styremedlemmer til Næringslivets Stipendiefond.
Det ble i 2021 delt ut til sammen 140 000,- til 7 studenter.
SEKRETARIAT
HANDELSKAMMERET
HANDELSKAMMERET
Drammen Chamber of Commerce er en del av et verdensomspennende handelskammersystem. En rekke importland krever at opplysningene i eksportdokumentene skal sertifiseres av et handelskammer (Chamber of Commerce) før de blir godkjente som fullverdige.
ELEKTRONISK SERTIFISERING - ESSCERT
Drammen Chamber of Commerce tilbyr sertifisering av eksportdokumenter. Ved hjelp av programmet EssDocs kan man da sende inn sine eksportdokumenter til handelskammeret elektronisk.
De vanligste dokumentene å få sertifisert:
-
Opprinnelsesbevis /Certificate of Origin
-
Faktura/proformafaktura
-
Firmaattester, fullmakter
-
Kontrakter, agentavtaler og erklæringer
-
Visumsøknader til Saudi Arabia
Mer info her: nfdr.no/handelskammer-sertifisering

ATA -CARNET
Vi utsteder også ATA-carnet. Dette er et internasjonalt tollpass som tillater midlertidig toll- og avgiftsfri import av varer med varighet inntil ett år.
ATA-Carnetet forenkler tollekspedisjonen og erstatter alle eksport-, import- og transitteringsdokumenter. Alt du trenger finnes i ett dokument.
Les mer om våre handelskammertjenester her:
nfdr.no/handelskammer-om-handelskammeret/handelskammeret
Salg av handelskammertjenester gir et betydelig bidrag til foreningens øvrige drift.
KAPITAL-FORVALTNING
KAPITALFORVALTNING
Kapitalfondet er foreningens egen kapitalbase, som forvaltes av et eget styre som jobber etter egne vedtekter. Fondets egenkapital er bundet kapital i forhold til foreningens frie egenkapital. I tillegg forvalter Kapitalfondet en del av foreningens frie egenkapital. Foreningen har pr. 31.12.2021 kr. 8 mill. i fri- og kr. 43,2 mill. i bundet egenkapital.
Kapitalfondet tilfører om lag 1 mill. kr. av avkastningen årlig i driftstilskudd til foreningen. Resterende avkastning tillegges kapitalen.
Kapitalfondet gjør det mulig for foreningen å holde et høyere aktivitetsnivå enn næringsforeninger flest. Styremedlemmene velges på generalforsamlingen i Næringsforeningen.

FØRJULSFEST
Næringsforeningen og Drammen scener inviterer til førjulsfest på Union scene
Middag, mingling og musikk – alt lå til rette for en festfylt kveld i god førjulsånd!
STYRETS BERETNING FOR
STYRETS BERETNING FOR 2021
Næringsforeningen i Drammensregionen – Chamber of Commerce (Næringsforeningen) har som formål å ivareta næringslivets interesser i Drammensregionen generelt, og spesielt overfor kommunale og fylkeskommunale myndigheter.
Vi skal tilby arenaer for næringslivet hvor utvikling skapes gjennom samarbeid, innenfor og på tvers av bransjer og kommuner i
Drammensregionen. Næringsforeningen har kontorer i Næringslivssenteret i Drammens Børs.
2021 har vært et godt år for Næringsforeningen, med svært høy aktivitet. Pandemien har selvsagt lagt begrensninger på noen av de planlagte fysiske arrangementene, men alt i alt har aktivitetsnivået vært høyere enn i et «normalår» når man legger sammen fysiske og digitale arrangementer.
Høsten 2020 startet vi opp «Næringsrapporten». Målsettingen med «Næringsrapporten» har vært å sette positivt søkelys på sentrale bedrifter i regionen, sentrale bedriftsledere og vise frem det mangfold av næringsliv foreningen representerer. «Næringsrapporten» ble videreført første halvår 2021 med 16 sendinger.
Det ble avholdt 37 webinarer/videokonferanser i 2021. Disse erstattet i stor grad de tradisjonelle frokostmøtene vi gjennomfører i normale år.
25. og 26. august gjennomførte Næringsforeningen for første gang næringslivsdagene «Innsikt».
Innsikt 2021 ble arrangert i Magasinet kjøpesenter og Børsen festsal, og ble åpnet av utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide. 30 faglige konferanser, debatter og seminar ble avviklet under arrangementet. Med 74 betjente bedriftsutstillinger plassert i ledige butikklokaler på Magasinet kjøpesenter var det mye liv i og rundt Børsgården disse augustdagene. Innsikt ble avsluttet med takfest på Børsgårdens nyoppussede takterrasse og i Børsen festsal.
Foruten alle konferansene som ble gjennomført under Innsikt 2021 har det også vært gjennomført bærekraftkonferanse og eiendomskonferanse. Alt i alt er det gjennomført 58 fysiske arrangement i 2021.
Sosiale medier blir en stadig viktigere kommunikasjonskanal for foreningen. Vi har nå 3 562 følgere på Facebook, en økning på 520 personer fra 2020. På LinkedIn har vi ved utgangen av året 1 272 følgere, noe som er en dobling fra 2020.
Næringsmagasinet Vikenvest.no benyttes aktivt til å fortelle om regionenes næringsliv. Det meste av det redaksjonelle innholdet produseres av Næringsforeningens ansatte. I 2021 ble det publisert 121 artikler. Næringslivsmagasinet og foreningens hjemmeside nfdr.no hadde til sammen 41 688 unike brukere i 2021. Noe som viser at vårt budskap når mange.
Foreningen har 13 ressursgrupper fordelt på bransje, fag og geografi. I 2021 ble det etablert en ny ressursgruppe for handelsnæringen. Alle ressursgruppene har arbeidet godt. Det har vært avholdt regelmessige møter med politisk og administrativ ledelse i kommunene Øvre Eiker, Lier og Drammen. Gjennom disse møtene, deltagelse i prosjekter og gjennomføring av våre digitale sendinger, er rammebetingelser for det lokale næringslivet blitt ivaretatt på en god måte.
Næringsforeningen har i tillegg avgitt en rekke skriftlige høringsuttalelser til kommunene vi er representert i og til fylkeskommunen. Dette gjelder særlig plansaker.
Næringsforeningen ble forespurt av styringsgruppen i Næringsvekst 2020 om Næringsforeningen kunne påta seg oppgaven med å være fødselshjelper for et gründerhus i Drammen. Den oppgaven har foreningen tatt på seg, og i løpet av første halvår 2022 åpner Gründerhuset dørene i Spor X. Styret for Gründerhuset ledes av Næringsforeningens styreleder.
Medlemskapet i Næringsforeningen gir tilgang til et betydelig nettverk av
beslutningstakere i regionens næringsliv. Ved inngangen til jubileumsåret representerer nå foreningen ca. 1000 medlemsbedrifter i Drammensregionen.
Forretningsføreroppdraget for Stiftelsen Børsgården er videreført i 2021. I tillegg til det ordinære forretningsføreroppdraget, bistår Næringsforeningen Stiftelsen Børsgården med drift og utleie av konferanselokaler i Børsen konferansesenter. Børsen feiret 150 års jubileum i 2021 og dette ble markert med en rekke aktiviteter.
Næringsforeningen har sekretariatsoppdraget for Drammens Håndverk-& Industriforening og Lydia & Harald Lyches Fond, samt vårt eget Næringslivets Stipendiefond.
Styret har i 2021 avholdt 8 styremøter. I tillegg har det blitt avholdt en dialogsamling med ansatte, styret og ledere av ressursgruppene og næringsrådene. Det er dessuten avholdt rådsmøte og ordinær generalforsamling. Generalforsamlingen ble gjennomført digitalt.
Styret er bevisst på likestilling og vil søke at krav som stilles til dette etterleves. Administrasjonen bestod ved årets utgang av 10 medarbeidere, hvorav 9 er ansatte i 8,5 årsverk, samt en innleid ressurs. Medarbeiderne fordeler seg med 6 kvinner og 4 menn. 3 av styrets medlemmer er kvinner.
Arbeidsmiljøet er godt og arbeidsmoralen er høy. Sykefraværet var 0,4 %. Det er ikke rapportert om noen skader eller ulykker i 2021.
Virksomhetens egenart medfører verken forurensing eller utslipp som kan være til skade for det ytre miljøet.
Foreningsdelen hadde et driftsresultat i 2021 på kr 7 104. I tillegg avsettes kr. 563 650 av positive finansinntekter utover budsjett til et disposisjonsfond i fri egenkapital. Disposisjonsfondet i den frie egenkapitalen er etter dette kr 1 718 333. Avkastningen i Kapitalfondet ble positiv med 12,0 % i 2021 og sammen med foreningsdelen gav dette et samlet årsresultat på kr 4 175 224 som godskrives egenkapitalen.
Foreningen har pr. 31.12.2021 MNOK 8,0 i fri- og MNOK 43,2 i bundet egenkapital. Likviditeten er god. Forutsetningen om fortsatt drift er til stede, og årsregnskapet for 2021 er satt opp under denne forutsetning.
Etter styrets oppfatning gir det fremlagte årsregnskap et rettvisende bilde av driften og stillingen ved årsskiftet. Alle verv i Næringsforeningen er
ulønnet.
Styret retter en stor takk til alle som har gjort en innsats for foreningen i 2021.

ÅRSREGNSKAP 2021
Næringsforeningen i Drammensregionen
Chamber of Commerce
Org nr 970 540 636
ÅRSREGNSKAP


Næringsforeningen
i Drammensregionen
Telefon: 32 26 42 10
Epost: post@nfdr.no
Torg 13, 3017 Drammen
Inngang fra Nedre Strandgate,
vis a vis Skutebrygga